Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ait su eserleri istatistiklerini açıkladı.
Buna nazaran, su eserleri üretimi geçen yıl bir evvelki yıla kıyasla yüzde 6,2 artışla 849 bin 808 ton oldu. Üretimin yüzde 30’unu avcılık yoluyla elde edilen deniz balıkları, yüzde 5,6’sını tıpkı yolla elde edilen başka deniz eserleri, yüzde 3,9’unu avcılıkla toplanan iç su eserleri ve yüzde 60,6’sını yetiştiricilik eserleri oluşturdu.
Su eserleri avcılığı kelam konusu devirde yüzde 2,1 arttı. Avcılık yoluyla yapılan toplam üretim 335 bin 3 ton olurken, yetiştiricilik üretimi 514 bin 805 ton olarak gerçekleşti. Deniz eserleri avcılığı
bir evvelki yıla nazaran yüzde 2,3, iç su eserleri avcılığı ise yüzde 0,4 arttı.
Avlanan deniz balıkları ölçüsü 254 bin 535 ton oldu. Bu balıkların tiplerine nazaran dağılımı incelendiğinde, hamsi 125 bin 980 tonla en yüksek ölçüde avlanan balık olarak kayıtlara geçti. Hamsiyi 49 bin 892 tonla palamut-torik ve 16 bin 729 tonla sardalya takip etti.
Yetiştiricilik yoluyla yapılan üretim 2022’de yüzde 9,1 arttı. Yetiştiriciliğin 368 bin 742 tonu denizlerde, 146 bin 63 tonu iç sularda gerçekleşti. Yetiştirilen en kıymetli balık tipi iç sularda 145 bin 649 tonla alabalık, denizlerde ise 156 bin 602 tonla levrek ve 152 bin 469 tonla çipura oldu.